skip to Main Content

Alles wat jouw organisatie moet weten over de hybride cloud

Alles wat jouw organisatie moet weten over de hybride cloud

Alles wat jouw organisatie moet weten over de hybride cloud

Je kunt de cloud afnemen in diverse geuren en smaken. Een van de populairste en veelzijdigste modellen is zonder twijfel de hybride cloud. Die geeft je de mogelijkheid om te profiteren van het beste van meerdere werelden en de cloud te gebruiken voor het realiseren van je belangrijkste bedrijfsbehoeften. Maar wat is een hybride cloud precies? En welke voordelen heeft dit cloudtype voor jouw organisatie? Je leest het in dit blogartikel.

Wat is een hybride cloud?

Er zijn meerdere definities van het begrip ‘hybride cloud’. Het belangrijkste en centrale element van dit cloudmodel is dat je als organisatie gebruikmaakt van meerdere cloudproviders (bijvoorbeeld een combinatie van Azure, AWS en Oracle), een mix van publieke en private cloudinfrastructuren of een combinatie van cloud(s) en on-premises. Je voegt dus meerdere clouds en eventueel je eigen on-premise servers samen tot één werkend geheel dat het beste van meerdere digitale werelden combineert.

Voordelen van een hybride cloud

Werken in en met een hybride cloudinfrastructuur levert diverse praktische en operationele voordelen op.

 1. Makkelijk spreiden

  Je kunt data, applicaties en workloads spreiden over verschillende omgevingen. Zo heb je de vrijheid om voor elke taak en ieder (deel)proces de cloudomgeving te kiezen die daar het beste bij past. AWS en Azure hebben bijvoorbeeld allebei hun eigen specialiteiten en sterke punten. Bovendien kun je veelgebruikte applicaties die algemeen toegankelijk moeten zijn en lage risico’s met zich meebrengen in een publieke cloudomgeving draaien, terwijl je privacygevoelige of bedrijfskritische data in een strenger beveiligde en goed afgeschermde private cloud zet.

 2. Flexibiliteit en controle

  In een hybride cloud koppel je ultieme flexibiliteit en schaalbaarheid moeiteloos aan een hoge mate van veiligheid en controle. De public cloud blinkt uit in het flexibel op- of afschalen van resources en capaciteit, terwijl de private cloud een enorm aantal mogelijkheden biedt voor het gedetailleerd inrichten van je identiteits- en toegangsmanagement (IAM).

 3. Je eigen servers blijven gebruiken

  Wil je een deel van je data en applicaties on-premises blijven beheren? En heb je vrij recent nog geïnvesteerd in fysieke servers die je voorlopig wilt blijven gebruiken? Dan maakt de hybride cloud het mogelijk om cloudresources flexibel in te zetten in combinatie met je eigen IT-infrastructuur.

 4. Kosten besparen

  Dankzij de mix van public en private clouds die het hybride model biedt, wordt het mogelijk om te besparen op zaken zoals opslag, het updaten van software en de verwerking van je gegevens.

 5. Disaster recovery

  Met een hybride cloud versterk je de disaster recovery (DR) van je bedrijf. Bepaalde applicaties en gegevens kun je overzetten naar een offsite-cloudomgeving bij een managed hostingprovider (public of private). Zo heb je een extra beschermingslaag voor het geval er een lokale storing opduikt in je publieke cloudomgeving. Er zijn zelfs mogelijkheden om jouw data te verdelen tussen een public cloud (bijvoorbeeld bij een hyperscaler) en een on-premises set-up bij jou op het bedrijf.

 6. Regelgeving naleven

  Als organisatie moet je tegenwoordig voldoen aan allerlei regelgeving rondom data- en privacybescherming. Denk bijvoorbeeld aan de AVG of de plicht om bepaalde gevoelige data in Nederland of de EU op te slaan. Met een hybride cloudoplossing sla je gevoelige gegevens op in een privécloud en data waarvoor minder strenge compliancevereisten gelden in een publieke cloud.

Bekijk onze Hybride cloud oplossing

Zo implementeer je succesvol een hybride cloud

Bij het implementeren van een hybride cloud is het zaak om rekening te houden met enkele belangrijke overwegingen en een aantal vaste stappen te volgen. Begin bij voorkeur vanuit een breed perspectief. Dit betekent dat je jouw huidige IT-architectuur, zakelijke behoeften en doelstellingen op de lange termijn goed en kritisch tegen het licht houdt. Op basis van deze informatie selecteer je makkelijker de mix van cloudservices die past bij de specifieke vereisten en capaciteiten van de organisatie.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de budgettering. Je moet een gedetailleerd overzicht hebben van de verwachte kosten en besparingen die gepaard gaan met het adopteren van een hybride cloudmodel. Het is belangrijk om bij het schetsen van het financiële plaatje zowel te kijken naar de initiële migratiekosten als de lopende operationele kosten. Een samenwerkingspartner die ervaring heeft met zowel private- als public clouds is vaak een waardevolle hulpbron, zeker als het een specialist is die je met zijn ervaring en beproefde best practices door complexe migratieprocessen navigeert.

Het vermogen om flexibel en zonder verstoringen of herinvesteringen te schalen tussen verschillende cloudomgevingen is een laatste kernonderdeel van een goede hybride cloudstrategie en -implementatie. Op die manier speel je snel in op veranderende marktomstandigheden, technologische vooruitgang en zakelijke kansen. Tegelijkertijd kun je jouw IT-infrastructuur helemaal optimaliseren op het gebied van efficiëntie, veiligheid en compliance.

Hoe helpt Uniserver
Uniserver geeft jouw organisatie de mogelijkheid om te groeien met de juiste hybride cloudoplossingen. Onze hybride cloudstrategie biedt de perfecte balans tussen de voordelen van public clouds en de veiligheid van private clouds. Wanneer je kiest voor een cloudexpert om je IT-infrastructuur te optimaliseren, ontstaat er ruimte om je te concentreren op je kernactiviteiten. Bij Uniserver weet je bovendien zeker dat jouw data veilig worden opgeslagen in Nederlandse datacenters. Ons team van cloudspecialisten is altijd beschikbaar voor telefonische ondersteuning en advies en helpt je graag bij het nemen van de juiste stappen richting een succesvolle hybride cloudstrategie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de hybride cloud en de diensten en oplossingen van Uniserver? Neem dan gerust contact met ons op via info@uniserver.nl.

Neem contact met ons op

Wij brengen de kracht
van de cloud naar de
Nederlandse markt!

Wat we doen
Back To Top
Uniserver