De Lichttoren van Philips in Eindhoven, het Lely-gemaal in Medemblik of het Apollo House in Amsterdam. Het zijn iconische gebouwen met als gemeenschappelijke noemer dat ze zijn ontworpen door architect Dirk Roosenburg, grondlegger van LIAG architecten en bouwadviseurs. Al meer dan 100 jaar ontwerpt LIAG gebouwen die mensen gelukkig maken en waarde toevoegen aan de maatschappij. Voor LIAG is een gebouw pas geslaagd als het een plek is waar mensen zich thuis voelen en als het uitnodigt tot ont- moeting. Een geslaagd gebouw toont respect voor de gebruikers en daagt hen tegelijk uit het beste uit zichzelf te halen.
Het team bij LIAG werkt voor het ontwerpen van gebouwen en het doorrekenen van constructies van oudsher met Apple-systemen, gecombineerd met een server op de eigen locatie in Den Haag. Toen enkele jaren geleden duidelijk was dat Apple stopte met serverondersteuning, moest LIAG op zoek naar een alternatief. In nauwe samenwerking met zijn externe IT-dienstverlener Wizzbit koos LIAG voor een VDI-omgeving (virtual desktop infrastructure) die wordt gehost bij datacenterspecialist Uniserver. Bij een VDI werken gebruikers met een VPN-verbinding via een laptop of desktop op een virtuele desktop, waarbij alle resources centraal in een datacenter beschikbaar worden gesteld. Bij LIAG draait nu alle software, inclusief de gespecialiseerde bouw- software Archicad in het datacenter van Uniserver.
Katalysator
Volgens projectleider Harmen Landman waren de plannen voor een gecentraliseerde VDI-aanpak er al voor de coronapandemie. “Maar corona heeft wel als katalysator gewerkt, omdat thuiswerken toen een belangrijker issue werd. Niettemin hebben we de tijd genomen om de overstap op de nieuwe situatie goed te laten verlopen. Dat is goed gelukt, als we kijken naar een enquête onder de medewerkers na afloop van de transitie. Zij waren overwegend positief.”
Apple en Windows
Een van de belangrijke aspecten van de overstap was het werken in een Windows-omgeving met de bestaande Apple-systemen. De medewerkers van LIAG werken, net als in veel andere creatieve omgevingen, van oudsher met Apple-systemen. Juist daarom besteedde het projectteam, samen met Wizzbit, veel aandacht aan draagvlak en vond de implementatie groepsgewijs plaats. Medewerkers konden via Teams hun vragen kwijt en op deze plek was ook een uitgebreide FAQ te vinden.
“We kunnen nu echt volledig plaatsongebonden werken met alle functionaliteiten binnen handbereik.”
Meer flexibiliteit
Kijkend naar de voordelen van de nieuwe werk- wijze noemt Landman in de eerste plaats de sterk verhoogde flexibiliteit. “We kunnen nu echt volledig plaatsongebonden werken met alle functionaliteiten binnen handbereik. Dat kan uiteraard op kantoor, onderweg in de trein, maar ook thuis, op een bouw- plaats of bij een klant. Verder kunnen we snel op- en afschalen. Wanneer we een nieuwe collega welkom heten, kun je direct een profiel laten aanmaken en beschikt de nieuwe collega direct over een volledige digitale werkplek. Verder is de beschikbaarheid van het nieuwe systeem heel hoog en hebben we zelf geen enkele zorg meer over alle datamanagement. Dat ligt bij Wizzbit en Uniserver.”
Mensen achter de techniek
Deze beschikbaarheid en de rust rond het data- management zijn volgens Peter Rog van Wizzbit belangrijke redenen voor Wizzbit om al jaren samen te werken met Uniserver. “Techniek is vandaag de dag vooral generiek”, zegt Rog. “De mensen achter de techniek zorgen ervoor dat alles werkt en dat een probleem wordt opgelost zodra het zich voordoet. Het zijn de mensen bij Uniserver die voor ons het verschil maken.”