skip to Main Content

Zo zorgt BrainCap ervoor
dat productieomgevingen
nooit stilliggen

Zo zorgt BrainCap ervoor dat productieomgevingen nooit stilliggen

Een partnership met Uniserver, dat betekent samenwerken aan het vertalen van complexe IT-vragen naar eenvoudige oplossingen. Dat geldt ook voor de samenwerking tussen Uniserver en BrainCap Managed ICT Services. Naast IT en kantoorautomatisering houdt BrainCap zich ook bezig met Operational Technology (OT) en procesautomatisering in productieomgevingen. “En dat vraagt om andere oplossingen en een ander servicelevel”, aldus Michael Bachman, Manager BrainCap Managed ICT Services.

Modern workplace en cloud connectivity
BrainCap is gespecialiseerd in (het beveiligen van) productieomgevingen, maar wat levert het bedrijf precies? “Wij bieden oplossingen binnen een aantal belangrijke thema’s. Om te beginnen de modern workplace. Binnen dit thema leveren wij onze klanten Microsoft 365-oplossingen met een extra securityschil eromheen. Als het gaat om het thema cloud connectivity helpen we bedrijven die willen overstappen van on-premise naar de cloud, met behulp van de IaaS-oplossingen van Uniserver. Voorheen deden we dat met de standaardblokken die Uniserver hiervoor aanbiedt, maar inmiddels zijn we bezig met het bouwen van een eigen omgeving binnen de Uniserver-omgeving. Een interessante nieuwe ontwikkeling in onze samenwerking”, zegt Michael.

OT-Security: een interessante business
Het derde belangrijke thema binnen de dienstverlening van BrainCap is Hybrid IT- en Operational Technology-security (OT). Michael: “Dat houdt in dat we kantoren en productieomgevingen beveiligen van buitenaf, door het plaatsen van firewalls, het garanderen van veilige verbindingen, et cetera. Met name OT-security is een interessante business. In een OT-omgeving kent men vaak een veel langere afschrijftermijn voor oplossingen. Waar software in de IT bijvoorbeeld vaak een afschrijftermijn van vijf jaar heeft, kan dat in productieomgevingen soms wel twintig jaar zijn. En dat betekent dat de infrastructuur er anders uitziet, dat omgevingen op een gegeven moment niet langer worden beschermd doordat er geen patches meer worden uitgebracht voor kwetsbaarheden en dat deze omgevingen uiteindelijk gevoeliger zijn voor hackers.”

BrainCap biedt dan ook diverse securityoplossingen voor dit soort omgevingen, om de businesscontinuïteit te verhogen. “We bieden zowel standaardoplossingen als maatwerk, bijvoorbeeld als het gaat om het scheiden van applicaties en het inregelen en configureren van firewalls. Dit alles doen we op basis van zero trust, en de specifieke data, applicaties en protocollen van de desbetreffende productieomgeving”, aldus Michael.

“BrainCap werkt onder andere samen met ERP-leveranciers voor productiebedrijven. Waar zij zich bezighouden met de implementatie van ERP-oplossingen, is BrainCap de specialist in managed services voor productieomgevingen.”

Productieprocessen gaan altijd door
Een andere belangrijke uitdaging in productieomgevingen, is het feit dat mensen vaak anders aankijken tegen beschikbaarheid. Michael: “Dat is echt een groot verschil met IT-security en kantoorautomatisering. Bij OT geldt: security is belangrijk, maar het productieproces gaat altijd voor. Logisch, want in productieomgevingen moet downtime te allen tijde voorkomen worden. Een lopende band of productierobot mag nooit stilstaan, ongeacht of computers uitvallen of je IaaS- omgeving platligt. Daarom kiezen veel OT-omgevingen ervoor om deze diensten uit te besteden. Wij zien dat de combinatie van flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging daarbij centraal staat voor de meeste IT-verantwoordelijken in productieomgevingen. Zij verwachten van ons goede implementatie en ondersteuning van hun securityoplossingen, maar willen uiteindelijk zelf in control zijn. Oftewel, als er midden in de nacht sprake is van een security-issue waardoor de productie stil komt te liggen, willen ze dit zelf op kunnen lossen.”

Bovengenoemde eisen vragen een hoop creativiteit, commitment en toewijding van BrainCap. Michael: “Natuurlijk werken we conform de ‘normale’ regels en werkzaamheden van IT-automatisering, maar bij productieomgevingen wordt er nog net iets meer van ons verwacht. We denken proactief mee over het verhogen en garanderen van de businesscontinuïteit. Dat doen we door het bedenken, uitwerken en uitleggen van work arounds, die onze klanten zelf kunnen toepassen indien zij issues direct en ter plekke moeten oplossen.”

De rol van een toegewijd team

Dat zijn team een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van productieomgevingen, is voor Michael overduidelijk, zo geeft hij aan: “Zonder mijn huidige team zouden we niet zoveel tevreden klanten hebben. Mijn collega’s begrijpen wat er in een fabriek gebeurt, en dat is cruciaal. Omdat continuïteit zo belangrijk is, ga je met elkaar een commitment aan om te zorgen dat een productieomgeving altijd door blijft draaien.

Of je werkzaamheden binnen de SLA passen, daar kijk je later pas naar. Hoewel we altijd goed gecertificeerd zijn en werken volgens de vereiste protocollen en handleidingen, moeten we soms gewoon heel snel kunnen schakelen. En persoonlijk vind ik het heel belangrijk om mijn team daarbij de vrijheid, middelen en handvatten te geven om dat te kunnen doen.” Een ander servicelevel en manier van samenwerken dan bij ‘normale’ klanten dus. Betrokkenheid en bereikbaarheid staan meer centraal dan ooit. “Niet voor niets hebben we met sommige klanten al vijf of tien jaar een goede klantrelatie. Als ik een klant verlies, dan kan ik daar echt wakker van liggen, we blijven hier altijd alert op. Gelukkig blijven we – zelfs tijdens de COVID-19-crisis – gestaag doorgroeien als bedrijf. En dat zegt iets over de kwaliteit van ons werk”, besluit Michael. BrainCap Managed ICT Services is een van de partners van Uniserver. Als Nederlandse clouddistributeur biedt Uniserver IT-organisaties de oplossingen, kennis en ervaring die zij nodig hebben om klanten en eindgebruikers optimaal te bedienen. Centraal daarbij staan de hoogste kwaliteit software en hardware, de veiligste datacenters op Nederlandse bodem en relevante certificeringen.

“Omdat continuïteit zo belangrijk is, ga je met elkaar een commitment aan om te zorgen dat een productieomgeving altijd door blijft draaien.”

Meer weten over cloudstrategie,
Uniserver dienstverlening of
platformovernames?

Contact met ons op

Meer weten over cloudstrategie,
Uniserver dienstverlening of
platformovernames?

Direct contact
Back To Top
Uniserver