skip to Main Content

Maastricht Aachen Airport
verstevigt IT-beschikbaarheid
en security

Maastricht Aachen Airport verstevigt IT-beschikbaarheid en security

Voor luchthavens is een veilige en betrouwbare ICT-omgeving een eerste vereiste om passagiers- en goederenstromen op een veilige en betrouwbare manier in goede banen te leiden. Dat geldt ook voor Maastricht Aachen Airport (MAA), dat normaal gesproken ruim 16.000 vliegbewegingen per jaar telt en strategisch in het hart van de Euregio ligt. Er werken zo’n 200 mensen direct voor de luchthaven. Om de ICT-omgeving een nieuwe impuls te geven in de richting van een hogere beschikbaarheid en betere veiligheid schakelde Ruud Willems, Head of Finance and IT bij de luchthaven IT- dienstverlener Xillion in. “Wij zijn een 24-uurs bedrijf waarin beschikbaarheid van data en applicaties zo hoog mogelijk moet zijn. Daarnaast vervullen we een vitale functie en moeten we voldoen aan specifieke wet- en regelgeving, waarvoor ook audits plaatsvinden.”

Xillion stelde voor om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid te vergroten door een tweede datacenter in te richten, dicht
in de buurt van de luchthaven. Jean Huveneers, directeur van Xillion: “Naast de on-premise omgeving op de eigen locatie
van het vliegveld is een tweede omgeving opgebouwd via het IaaS-platform van Uniserver in het Engie-datacenter in Beek. Wij werken al meer dan tien jaar samen met Uniserver als het om IaaS-diensten gaat. Doordat Uniserver zorgt voor alle hardware, voeding en basisonderhoud kunnen wij ons volledig richten op de functionaliteit voor de eindklanten.”

De on-premise omgeving is via redundante 10Gb-lijnen direct verbonden met het datacenter, zodat medewerkers profiteren van LAN-snelheid als ze op de externe omgeving terechtkomen. Dat is mogelijk als er bijvoorbeeld onderhoud nodig is op de on-premise omgeving of als het nodig is om de belasting over de twee omgevingen te verdelen.

Voordelen
Cyril Engels, IT-beheerder bij de luchthaven, noemt als belangrijkste voordelen op de korte termijn de sterk toegenomen betrouwbaarheid. “Mocht er iets misgaan binnen de on-premise omgeving, dan kunnen de circa 150 gebruikers vrijwel direct overstappen op de secundaire omgeving en gewoon doorwerken. In de oude situatie zouden we veel tijd kwijt zijn aan het herstellen van data. Dat is nu niet langer nodig. Verder is de veiligheid sterk toegenomen, onder andere door de inzet van firewall-clusters en zeer sterke segmentatie van het netwerk. Zo verminderen we de kans op ongeoorloofde toegang drastisch.”

Volgens Ruud Willems is dankzij de samenwerking met Xillion en Uniserver een stevige basis gelegd voor een robuuste en flexibele IT-omgeving die verder kan groeien. “Die flexibiliteit heeft zich in 2020 al uitbetaald toen we moesten overstappen op meer thuiswerken. Dat was met de nieuwe omgeving relatief snel te organiseren. Verder beschikken

we nu over een stevige basis om in de toekomst verder te bouwen aan onze IT-omgeving. Er staan nog verschillende stappen op het programma voor 2021 die ook alle gericht zijn op het waarborgen van een stabiele, veilige en beschikbare omgeving. Daar kunnen we gezien onze vitale functie binnen de Nederlandse samenleving niet zonder.”

“Opgericht in 1945 als steunvliegveld voor de geallieerden is Maastricht Aachen Airport (MAA) vandaag de dag de enige regionale luchthaven in Nederland waar passagiers én vracht vervoerd worden.”

– Maastricht Aachen Airport.

Over Xillion
Vanuit het zuiden van Nederland leveren wij kwalitatief hoogwaardige ICT-oplossingen, met name voor het MKB in de Euregio. Door de juiste bewezen en innovatieve technieken op een slimme manier te combineren, verbeteren wij de productiviteit en efficiëntie van onze klanten. Dit doen wij middels consultancy, het opzetten van slimme lokale en cloudnetwerken en het ontwikkelen van software op maat. Wij streven in alles naar een excellente service, zodat onze ondernemende klanten zich geheel kunnen richten op hun kernactiviteiten en blind op hun ICT kunnen vertrouwen. Wij hechten dan ook veel waarde aan een langdurige relatie met onze klanten. Pas als je er niet meer over na hoeft te denken, weet je dat het goed zit. Laat onze techniek voor u werken!

Over Uniserver
Als Nederlandse clouddistributeur biedt Uniserver moderne IT-organisaties de vrijheid en zekerheid om te focussen op hun eigen kracht: waarde creëren voor klanten en eindgebruikers! Onze oplossingen, kennis en ervaring aangevuld met uw expertise, stelt u in staat uw digitale dienstverlening samen naar een hoger plan te tillen.

Kiezen voor Uniserver betekent ruim 20 jaar expertise in IT tot uw beschikking. Van infrastructure-, workspace- en multicloud- diensten tot Sales & Marketing-ondersteuning. Wordt u partner van Uniserver, dan staat een multidisciplinair klantsuccesteam voor u klaar, dat geen enkele uitdaging uit de weg gaat. De inspanning die u levert, krijgt u door ons partnerprogramma dubbel en dwars van ons terug. Samen gaan we voor uw succes!

Xillion ICT Solutions is per juni 2022 overgenomen door Stepco. Ook Stepco maakt deel uit van ons partnerecosysteem. We zijn trots om zo deze samenwerking voort te zetten.

Meer weten over cloudstrategie,
Uniserver dienstverlening of
platformovernames?

Neem contact met ons op

Meer weten over cloudstrategie,
Uniserver dienstverlening of
platformovernames?

Direct contact
Back To Top
Uniserver