Het belang van cloud security: is jouw cloudomgeving veilig?
Werken in de cloud brengt vele voordelen met zich mee. Je hebt de beschikking over extra resources en rekenkracht wanneer je daar behoefte aan hebt en hoeft minder te investeren in hardware. Bovendien kunnen je medewerkers ook op afstand veel nuttig werk uitvoeren.
Maar werken in de cloud gaat ook gepaard met nieuwe veiligheidsuitdagingen. Daarom moet cloud security ook een speerpunt zijn in het IT-beleid van elke organisatie. Je wilt immers niet de voorpagina’s van de kranten of teletekstpagina 101 halen als een organisatie die ten prooi valt aan een groot datalek of een verwoestende cyberaanval.
Maar wat is cloudbeveiliging precies? En wat is er nodig om dit onderdeel van je cybersecurity om te bouwen tot een ijzersterke digitale verdedigingslinie? Je leest het in dit artikel!
De risico’s van onveilige cloudomgevingen
De risico’s van een matig beveiligde cloudomgeving zijn in het moderne cybersecuritylandschap niet te onderschatten. Zwakke encryptie en slecht toegangsbeheer zijn bijvoorbeeld gaten in je cloudfortificatie waar aanvallers met kwade bedoelingen maar al te graag doorheen glippen. Een geslaagde cyberaanval mondt vaak uit in:
- Datalekken. Cybercriminelen stelen bedrijfskritische of privacygevoelige informatie. De data komt op straat te liggen of wordt voor veel geld verkocht in de donkere krochten van het illegale internet (darkweb).
- Cyberaanvallen die je IT-infrastructuur platleggen, IT-systemen blokkeren en gijzelen of je applicaties buiten werking stellen. In een wereld waarin we niet meer zonder IT-technologie kunnen, zijn zelfs een paar uurtjes downtime schadelijk en kostbaar.
Wat is cloud security?
Cloud security, of de inmiddels ook in het Nederlands stevig verankerde term cloudbeveiliging, heeft betrekking op het geheel aan strategieën, technologieën en processen die je nodig hebt om veilig in de cloud te opereren. Denk hierbij aan veilige gegevensopslag, een robuuste netwerkinfrastructuur en goede tools en afspraken op het gebied van encryptie en identiteits- en toegangsbeheer.
Cloudbeveiliging verschilt op een aantal vlakken van traditionele IT-beveiliging. Zo is er in een cloudsetting bijvoorbeeld sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen jou en de cloudprovider. Die laatste regelt de beveiliging van de software en onderliggende infrastructuur, terwijl jij de regie voert over het beheer van je data.
Bij het inrichten van je cloud security komen dan ook een paar belangrijke vragen om de hoek kijken:
Heb ik de kennis en (financiële) middelen in huis om mijn cloudomgeving afdoende te beveiligen in een wereld vol evoluerende cyberdreigingen?
Wat kan ik allemaal uitbesteden? En hoe weet ik zeker dat ik dan nog voldoe aan alle regels en best practices op het gebied van cybersecurity?
Waarom een proactieve benadering van cloudbeveiliging cruciaal is
Afwachten en passief de zaken op je af laten komen is vragen om problemen. Een proactieve benadering is om diverse redenen een must bij het perfectioneren van je cloudbeveiliging.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat geldt voor veel onplezierige zaken in het leven, is ook van toepassing op veiligheidsproblemen in de cloud: voorkomen is beter dan genezen. De kosten, zorgen en moeite die gepaard gaan met het herstellen van een datalek of onschadelijk maken van een cyberaanval, overtreffen meestal de kosten van preventieve maatregelen. Door vooruit te denken en proactief te beveiligen, bescherm je jouw bedrijf makkelijker tegen de potentieel desastreuze gevolgen van een cyberincident.
Je beschermt je reputatie
Vertrouwen is een groot goed in een tijd waarin veel consumenten en vooral zakelijke beslissers aangeven dat betrouwbaarheid belangrijker is dan de prijs bij het kiezen van een dienstverlener of verkoper. Je bedrijf is dan ook zo sterk als zijn reputatie. Een prominent datalek of veiligheidsincident brengt je imago stevige schade toe, zeker omdat tegenwoordig elke toetsenbordridder een negatieve recensie kan achterlaten op de sociale media. Door proactief en doorlopend bezig te zijn met het verbeteren van je cloudbeveiliging, toon je aan dat je serieus bezig bent met het beschermen van de gegevens van je klanten en zakenpartners.
Je wordt minder snel verrast
Cloud security is een continue wapenwedloop tussen cybercriminelen en security-experts. Cyberdreigingen evolueren doorlopend, waarop de knappe koppen aan de beveiligingskant weer met nieuwe securitytools, -strategieën en -technologieën voor de dag komen. Een proactieve benadering zorgt ervoor dat je bijblijft en altijd inzicht hebt in de laatste cyberdreigingen en de nieuwste kroonjuwelen op het vlak van cloudbeveiliging.
Hoe helpt Uniserver?
Uniserver biedt uitgebreide oplossingen op het terrein van managed security services (MSS) en cloud security. We vertalen graag complexe IT-vragen naar eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossingen. Onze diensten zijn gericht op het garanderen van dataveiligheid, operationele flexibiliteit en de naleving van (Nederlandse en Europese) wet- en regelgeving. Door de soevereine cloud die wij aanbieden, voldoe je standaard aan de eis die geldt voor bepaalde typen data dat een cloud op Nederlandse bodem moet staan.
Meer weten?
Wil je jouw cloudbeveiliging naar het volgende niveau tillen? En ben je benieuwd hoe Uniserver je daarbij helpt? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via 072-572 56 46, info@uniserver.nl of het contactformulier op onze website.