skip to Main Content

Inzicht creëren in de private cloud: wat is belangrijk?

Inzicht creëren in de private cloud: wat is belangrijk?

Inzicht creëren in de private cloud: wat is belangrijk?

De private cloud is een model dat binnen brede kringen snel aan populariteit wint. Niet zo verrassend als je kijkt naar de (potentiële) voordelen die deze cloudoplossing heeft ten opzichte van veel andere varianten. Vooral op het gebied van controle en veiligheid biedt een private cloud vrijwel onbegrensde mogelijkheden.

Tegelijkertijd valt of staat efficiënt werken in en met de private cloud met de nodige kennis. Je moet de architectuur, infrastructuur en bijzonderheden van een private cloud (leren) begrijpen om het maximale rendement uit de oplossing te halen. In dit blogartikel lees je meer over de diverse voordelen van de private cloud en vertellen we hoe je het inzicht schept dat je nodig hebt om optimaal te profiteren van dit cloudmodel.

Wat is een private cloud?

De naam verraadt het al: een private cloud is een cloudomgeving die exclusief voor en door één organisatie wordt gebruikt. Je deelt dus geen resources en (virtuele) hardware met andere klanten van dezelfde cloudprovider. Dit is bij een public cloud zoals Azure of AWS wel het geval. Een private cloud kan draaien bij een cloudprovider of in een datacenter, maar ook op de IT-infrastructuur binnen de muren van je eigen bedrijfsgebouw (on-premise).

Voor veel organisaties is een multitenancy structuur ook een interessante optie. Hierbij maken klanten gebruik van dezelfde infrastructuur, zoals (virtuele) servers, maar blijven gegevens en bedrijfslogica wel compleet gescheiden en beveiligd. Vergelijk het met een bank: al het geld zit in één bank, maar klanten hebben geen toegang tot of inzicht in de rekeningen van andere klanten.

De voordelen van de private cloud

De private cloud heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van zijn publieke tegenhanger. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hebt veel controle over de beveiliging. Gegevens blijven gescheiden en je kunt grotendeels zelf bepalen welke veiligheidsmaatregelen je neemt zonder afhankelijk te zijn van generieke beveiligingstools die de cloudprovider gebruikt. Zeker voor overheidsorganisaties, zorginstellingen en financiële instellingen zijn de uitgebreide mogelijkheden voor data- en privacybescherming die de private cloud biedt een topprioriteit.
  • Door de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden en beschikbare controlemechanismen maakt de private cloud het makkelijker om compliant te zijn en blijven met privacywetgeving zoals de AVG.
  • Een private cloud maakt het automatiseren en orkestreren van processen en workflows mogelijk. Hierdoor verlaag jij je operationele kosten en verhoog je de reactiesnelheid van je organisatie.
  • Met een private cloud kun je de IT-infrastructuur helemaal aanpassen aan de eisen en wensen van jouw organisatie.

Belangrijke overwegingen bij het implementeren van een private cloud

Juist omdat je bij een private cloud aan zoveel verschillende knoppen kunt draaien, zijn er wel een aantal zaken die je zorgvuldig moet overwegen voordat je het model adopteert. Bij het kiezen van een private cloudoplossing moeten organisaties nadenken over infrastructurele keuzes en beveiligings- en compliance-eisen, maar ook over kosten en ROI. Een private cloudoplossing is doorgaans namelijk wat duurder dan de public cloud. Het is dus zaak om goed in kaart te brengen of de investering in een private cloud loont en hoe snel je die terugverdient. Het vinden van de juiste balans tussen alle bovengenoemde factoren is cruciaal voor het succes van de implementatie.

Het monitoren en beheren van de prestaties van een private cloudomgeving zijn eveneens belangrijke aandachtspunten. Met een goede resourceplanning en de juiste, op solide data gebaseerde capaciteitsplanning maak je optimaal gebruik van alle functionaliteiten van een private cloud. Een goede monitoring, waarbij je idealiter vertrouwt op meerdere scannings- en securitytools, stelt je in staat om eventuele prestatie- of veiligheidsproblemen binnen je private cloudomgeving snel te identificeren en op te lossen.

Het is vaak aan te raden om het beheer van een private cloud uit te besteden aan een ervaren en kundige IT-partner. Zo profiteer je van een schat aan specialistische kennis en kun jij je optimaal focussen op je kerntaken en specialismen.

De toekomst van de private cloud: continue evolutie

De private cloud is verre van statisch en evolueert voortdurend. Zo is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor opkomende technologieën als AI en machine learning bij het optimaliseren en ‘slimmer’ maken van private cloudomgevingen. De gestage groei van waardevolle cloudfunctionaliteiten die bijdragen aan zakelijke groei, veiligheid, compliance en IT-operationaliteit, zorgt ervoor dat de toekomst er rooskleurig uitziet voor het verder verbeteren en doorontwikkelen van private cloudoplossingen.

Hoe helpt Uniserver?

Uniserver geeft jouw organisatie de mogelijkheid om te groeien met de juiste private cloudoplossingen. Onze private cloud biedt ruimte voor alle typen workloads, van kantoorapplicaties en ERP-systemen tot dataopslag en resource-intensieve AI-toepassingen. Bij Uniserver weet je bovendien zeker dat jouw data veilig worden opgeslagen in uitstekende en streng beveiligde datacenters op Nederlandse bodem. Uniserver is een soevereine private cloud: een private cloud met een extra veiligheidskeurmerk. De soevereine private cloud valt onder specifieke juridische kaders – bijvoorbeeld de Nederlandse of Europese wet- en regelgeving – en wordt volgens de hoogste eisen beheerd en bewaakt.

Je profiteert ook van een uitstekende connectiviteit met andere datacenters en je eigen bedrijfslocatie. Ons team van cloudspecialisten is altijd beschikbaar voor telefonische ondersteuning en advies en helpt je graag bij het nemen van de juiste stappen richting een succesvolle private cloudstrategie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de private cloud en de diensten en oplossingen van Uniserver? Neem dan gerust contact met ons op via 072 – 572 56 46 of info@uniserver.nl.

Neem contact met ons op

Wij brengen de kracht
van de cloud naar de
Nederlandse markt!

Wat we doen
Back To Top
Uniserver