NIS2 uitgesteld: Waarom je juist nu moet doorpakken met cybersecurity
De nieuwe NIS2-regelgeving komt steeds dichterbij, en hoewel de invoering is uitgesteld naar begin 2025, betekent dit zeker niet dat je achterover kunt leunen. De uitstelperiode biedt organisaties weliswaar wat meer ademruimte, maar het is juist nu de tijd om actie te ondernemen. De klok tikt door en dit uitstel geeft je de kans om de juiste maatregelen te treffen voor betere beveiliging en veerkracht van je processen en diensten.
In dit artikel bespreken we de recente updates rondom NIS2 en geven we praktische tips om deze periode effectief te benutten.
Meer weten over hoe je jouw cloudomgeving optimaal kunt beveiligen en compliant blijft met de steeds strenger wordende regelgeving? In onze whitepaper geven we je diepgaand inzicht in cloudbeveiliging, inclusief tips om risico’s te minimaliseren en je organisatie toekomstbestendig te maken.
Updates en verduidelijkingen
De implementatie van NIS2 is in Nederland dus uitgesteld, maar we hebben wel meer duidelijkheid over de invulling van de wetgeving en de impact die het gaat hebben op verschillende sectoren. Dit zijn de belangrijkste updates:
1. Uitgestelde invoering, geen uitgestelde actie
De officiële invoering van NIS2 is verschoven naar begin 2025. Dit geeft organisaties wat meer ademruimte in de voorbereiding op de zorg- en meldplicht die de nieuwe regelgeving met zich meebrengt. Maar de tijd vliegt en daarom is het dus essentieel dat je nu al begint met de implementatie van passende beveiligingsmaatregelen.
2. Nieuwe sectoren en organisaties onder toezicht
De NIS2 gaat verder dan de oorspronkelijke NIS-richtlijn. Bedrijven in sectoren zoals gezondheidszorg, financiële diensten, digitale infrastructuur (en dus ook cloud) zullen zich in 2025 ook aan de nieuwe regelgeving moeten houden. Voor cloudproviders, zoals Uniserver, betekent dit dat we onze partners – MSP’s en ISV’s – in deze sectoren extra ondersteuning kunnen bieden met sector-specifieke beveiligingsoplossingen. Als MSP of ISV val je wellicht niet zelf onder de NIS2, maar als jouw klanten daar wel onder vallen, val jij in het kader van keten-verantwoordelijkheid ook onder de regels of val je af als (potentiële) leverancier.
3. Grotere verantwoordelijkheden en strengere sancties
Bedrijfsbestuurders krijgen meer verantwoordelijkheid onder NIS2. Zij kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld bij ernstige tekortkomingen in cybersecurity. Nog meer reden om te voldoen aan de vereisten dus. De sancties voor het niet naleven van de regels zijn fors: boetes kunnen oplopen tot 10 miljoen euro of 2% van de wereldwijde omzet van het bedrijf. Een flinke wake-up call die de noodzaak van tijdige voorbereiding nog eens onderstreept.
4. Samenwerking en informatie-uitwisseling
Eén van de nieuwe vereisten is dat overheden, organisaties en andere entiteiten meer de samenwerking op moeten zoeken bij het uitwisselen van informatie over cyberdreigingen. Concreet houdt dit in dat organisaties systemen moeten implementeren die veilig en snel data kunnen delen om aanvallen vroegtijdig te detecteren en te mitigeren.
Benut de extra tijd effectief
Nu NIS2 is uitgesteld, is het verleidelijk om de dingen op hun beloop te laten. Toch is juist nú het moment om strategisch te investeren zodat je straks helemaal bent voorbereid. Maar hoe benut je die extra tijd effectief? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
Voer een uitgebreide risicoanalyse uit
De eerste stap is inzicht krijgen in je huidige situatie. Door middel van een uitgebreide risicoanalyse en gap-assessment kom je erachter waar de kwetsbaarheden in jouw organisatie liggen. Zo krijg je een goed beeld van waar verbeteringen nodig zijn om NIS2-compliant te worden.
Implementeer ‘Security by Design’
De extra tijd geeft je de ruimte om beveiliging in te bouwen in de kern van je IT-infrastructuur. Beveiliging zou geen losse toevoeging moeten zijn, maar een integraal onderdeel van je infrastructuur. Denk na over hoe systemen en processen zo veilig mogelijk kunnen worden ontworpen en uitgevoerd. Wij helpen je graag met cloudoplossingen die ontworpen zijn met beveiliging als uitgangspunt en voldoen aan de strengste normen.
Stel een incidentresponsplan op
Een belangrijk onderdeel van NIS2 is de meldplicht bij incidenten. Je bent straks verplicht om incidenten binnen 24 uur te melden bij de toezichthouder. Zorg daarom dat je een gedetailleerd incidentresponsplan klaar hebt liggen om snel en adequaat te kunnen reageren op cyberaanvallen of beveiligingsincidenten. Verwerk in het plan ook duidelijke protocollen voor hoe eventuele incidenten binnen de gestelde 24 uur gemeld moeten worden aan de toezichthouder.
Investeer in monitoring en detectie
De nieuwe wetgeving vraagt om een voortdurende monitoring van netwerken en systemen. Je moet dus niet alleen reactief zijn in het onverhoopte geval dat er iets niet goed gaat, maar ook proactief werken aan het opsporen van mogelijke bedreigingen. Met proactieve monitoring- en detectiesystemen kun je problemen al in een vroeg stadium aanpakken. Zo voldoe je aan de meldplicht van NIS2 en minimaliseer je tegelijkertijd de schade.
Uniserver als jouw partner in NIS2-compliance
We begrijpen dat de weg naar NIS2-compliance geen eenvoudige klus is. Onze expertise in soevereine cloudoplossingen en cybersecurity maakt ons de ideale partner om je door dit proces te begeleiden. Met onze jarenlange ervaring bieden we oplossingen die je infrastructuur niet alleen robuuster en veiliger maken, maar er ook voor zorgen dat je voldoet aan de nieuwe regelgeving.
Wat kunnen wij voor je doen?
- Risicoanalyses en gap-assessments: We identificeren de huidige beveiligingsstatus van je organisatie en waar verbeteringen nodig zijn.
- Security by Design: Onze oplossingen zijn ontworpen met beveiliging als basis, zodat je systemen voldoen aan de strengste eisen van NIS2.
- Proactieve monitoring: Met onze geavanceerde monitoringsdiensten kunnen we potentiële dreigingen vroegtijdig signaleren en direct reageren op incidenten.
- Incidentrespons ondersteuning: We helpen je bij het opstellen van herstelplannen en het naleven van de meldplicht. Indien nodig bieden we ook ondersteuning bij forensisch onderzoek.
Conclusie: bereid je voor, gebruik de tijd
Het uitstel van NIS2 geeft je een unieke kans om je cybersecurity op orde te krijgen voordat de regelgeving in 2025 ingaat. Wacht daarom niet af, maar investeer in de juiste maatregelen. Zo voldoe je straks niet alleen aan de nieuwe eisen, maar bescherm je je organisatie ook beter tegen cyberdreigingen.
Of het nu gaat om risicoanalyses, het opstellen van een incidentresponsplan, of het implementeren van ‘Security by Design’, elke stap die je nu zet zorgt ervoor dat jouw organisatie sterker en veerkrachtiger wordt. Begin vandaag nog met het in kaart brengen van je huidige situatie en maak goed gebruik van de extra tijd om je voor te bereiden. De klok tikt door en deze periode biedt de kans om het verschil te maken tussen stress en zekerheid met NIS2 in het vizier.
Wil je meer weten over wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw organisatie veiliger en NIS2-ready kunnen maken.