Nieuws

Blijf alert en bereid je voor

Alles wat je moet weten over ransomware

Het kan je niet ontgaan zijn dat er sinds 12 mei 2017 een wereldwijde uitbraak is van WannaCry ransomware (gijzelsoftware). Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker losgeld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’.

Belangrijk om te weten: de ransomware komt initieel via email binnen. Open geen e-mails, linkjes of bestanden van vreemden. Installeer updates en blijf alert! Alles wat je moet weten over ransomware vind je in de factsheet: Paniekvoetbal of zorgvuldig geplande herstel-acties.

Cybercrime is meer dan een IT-uitdaging
Gelukkig begint het besef ook steeds meer door te dringen bij besluitvormers in het bedrijfsleven en wordt ransomware niet alleen maar als een IT-probleem gezien. Vergeet vooral niet de dialoog te starten in je organisatie over cybercrime en ransomware. Criminelen gebruiken vaak technisch en sociaal handige technieken om te zorgen dat mensen hun malware installeren. Uiteindelijk is ransomware vaak een ‘eigen doelpunt’ omdat een van de medewerkers, of iemand anders met toegang, (onbewust) een virus binnenlaat.

Voorkomen is beter dan genezen: wat kun je doen?
Gebruik goede anti-malware software. Maak gebruik van pop-upblockerfuncties in webbrowser(s). Maar zorg er daarnaast vooral voor dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en de waarschuwingen die ze tegenkomen.

Bijvoorbeeld met betrekking tot phishing e-mails zijn er een paar simpele regels die je een hoop schade kunnen besparen:

  • Open geen e-mailbijlagen van afzenders die onbekend of onverwacht zijn.
  • Klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders. Klik pas op de links in e-mails van bekenden als je er met je cursor overheen hebt bewogen en het doeladres niet verdacht is. Google bij twijfel het adres.
  • Zorg dat je bestanden regelmatig worden geback-upt. Dit gaat ransomware niet tegen, maar kan schade aanzienlijk beperken na een aanval.
  • Licht je organisatie goed voor over deze risico’s.

Disaster Recovery as a Service – DraaS

Voorkomen is beter dan genezen. Bewustwording en training van personeel is essentieel. Maar zorg er daarnaast voor dat áls er iets gebeurt, je daar goed op voorbereid bent. Een efficiënte en betaalbare manier om snel een back-up te maken van essentiële bedrijfsdata en cruciale systemen te herstellen is DRaaS: de ‘as a Service’ variant van Disaster Recovery. Dit is een cloudbased service die je organisatie een uitwijkmogelijkheid geeft in geval van calamiteiten. Cruciale systemen zijn vaak al binnen 15 minuten weer beschikbaar.

Meer weten? Neem contact op met Uniserver

Uniserver werkt onder andere samen met: