Nieuws

Sauflon soepeltjes naar cloud computing

Om van grote investeringen in een nieuw computerplatform af te zijn, is Sauflon overgestapt naar cloud computing. IT-dienstverlener Phylax ICT heeft de overgang geadviseerd en geïmplementeerd. De omgeving draait in het datacenter van Uniserver waardoor de perfomance voor onder meer Exact-software gewaarborgd bleek. Phylax én eindklant Sauflon zijn uiterst tevreden.

Phylax is al jaren de ‘huisleverancier’ van Sauflon, zo vertelt Menno Malta, directeur van de IT-dienstverlener. Hij geeft aan dan dat zijn bedrijf vooral actief is bij de kleine en middelgrote organisaties: van 25 tot 250 werkplekken. Door heel Nederland.
Sauflon is producent en distributeur van zachte contactlenzen plus bijbehoren. Een jaar geleden is de onderneming overgenomen door CooperVision uit Californië. De Benelux-divisie van Sauflon werkt nu onder de naam CooperVision.
Ruim een jaar geleden was het computerplatform van Sauflon dermate verouderd dat vervanging nodig bleek. Het bestaande client/server systeem liep tegen zijn grenzen aan en de performance stond onder druk. “Wij hebben toen geadviseerd over te gaan naar Infrastructure as Service die wij afnemen van Uniserver”, zegt Malta. Bovendien was het advies af te stappen van het samenwerkingsplatform Groupware naar Office365 van Microsoft. CooperVision heeft het advies overgenomen en werkt nu geheel ‘in de cloud’. Jan Notenboom, financieel directeur van Sauflon Central Europe: “Het belangrijkste is de grote zekerheid en flexibiliteit die deze oplossing ons biedt. Wanneer we extra capaciteit nodig hebben, is dat binnen een dag geregeld. En als we minder nodig hebben, geldt hetzelfde. Verder is er altijd een optimale back-up aanwezig die grote problemen voorkomt, wanneer er brand zou zijn of onze server zou worden gestolen. Dat geeft een veilig gevoel. Bovendien zijn we altijd op-to-date qua programmatuur.”

Soepele migratie
De pc’s van Sauflon zijn zo ingericht dat ze als thin client dienst doen. Terminal Server van Microsoft regelt al het verkeer tussen de lokale vestigingen van Sauflon en het datacenter van Phylax/Uniserver.
De migratie naar het nieuwe platform is soepel verlopen, aldus Malta. “We hebben alles voorbereid en vervolgens is alles in één weekeinde overgezet. Zelfs de vrij zware Exact-omgeving is zonder problemen omgeplugd. Voor de eindgebruikers is er niet veel veranderd. Het bureaublad ziet er iets anders uit, maar verder werken ze zoals vanouds. Wij hebben nog wel extra training gegeven aan de mensen die daar behoefte aan hadden.
De performance is uitstekend en het platform is stabiel. “Wij zelf, maar ook de mensen van Sauflon zijn erg tevreden. Omdat wij gebruik maken van de infrastructuur van Uniserver, zijn we in staat die performance en stabiliteit te bieden waaraan onze klanten behoefte hebben. ”

Geen omkijken
Meer organisaties beoordelen nu of het zinvol is over te stappen naar de cloud, weet Malta. “Over het algemeen om dezelfde redenen: geen hoge investeringen ineens, maar verspreid via een maandelijks abonnement. Betere beveiliging, back-up & recovery dan on premise, flexibiliteit en vooral geen omkijken meer naar het computerplatform zijn steeds de belangrijkste redenen om over te stappen naar cloud computing. Dat gold bij Sauflon, en dat geldt in toenemende mate voor andere klanten van ons. Wij hebben inmiddels al heel wat migraties uitgevoerd”, aldus Malta.

Uniserver werkt onder andere samen met: