Nieuws

De multicloud volgens Uniserver

Onze missie is om complexe IT simpel te maken. Continu. Altijd en overal. Dat betekent ook dat we vanuit onze kennis en ervaring proactief inspelen op de nieuwste technische ontwikkelingen en klantbehoeften in de markt. Met een veelvoud aan verschillende cloudmodellen met ieder hun eigen voor- en nadelen lijkt het lastig kiezen. Of toch niet. Ronald Bezuur, Managing Director legt aan de hand van zes vragen uit waarom één cloud in zijn optiek niet meer voldoende is en hoe Uniserver hiermee omgaat. 

Waarom één cloud niet langer genoeg is

Uitgangspunt blijft de behoefte van onze partner en de gezamenlijke eindklant. Uiteindelijk draait het om de behoefte van de gebruiker om snel toegang te krijgen tot relevante data die gehost wordt op een stuk infrastructuur, veelal gevirtualiseerd. De omgeving moet altijd beschikbaar zijn, optimaal schaalbaar en data moet op een veilige en transparante manier opgeslagen worden. Of dat nou in een private, public of hybride omgeving is. In deze ontwikkelingen past de multicloudstrategie. Als je eerst naar de behoefte en het applicatielandschap kijkt bij een klant kun je van daaruit een strategie ontwikkelen die het best past. Wij zien het als onze taak om de juiste oplossing en passend advies te geven.

Hoe ontwikkelen de klantbehoeften zich in de markt?

We zien dat er grote verschillen zijn in de IT-behoeften, niet alleen tussen organisaties maar ook binnen dezelfde organisatie. Die behoeften zijn niet langer te beantwoorden met één specifieke cloudoplossing. Voor bedrijfskritische processen en applicaties past een on-premise oplossing of een private cloud het beste. Tegelijkertijd kan in hetzelfde bedrijf een publieke cloud nodig zijn voor een klantenportal of testomgeving en kan het salesteam in de samenwerking met collega’s, leveranciers en/of klanten gebruik willen maken van universele multitenant applicaties, die eenvoudig schaalbaar zijn en gebruikmaken van de nieuwste technieken. Ik ben ervan overtuigd dat de diversiteit in behoeften  in de toekomst alleen nog maar groter wordt als het bedrijfsleven op grotere schaal aan de slag gaat met the Internet of Things, Artificial Intelligence, Machine Learning, Business Intelligence en met alles wat de toekomst ons nog meer gaat brengen.

Wat is het verschil tussen de diverse cloudoplossingen?

De ene oplossing biedt voordelen op het gebied van compliance en data-soevereiniteit, de ander op het gebied van kosten- en schaalbaarheid. Dat heeft onder andere te maken met het ontstaan van de verschillende oplossingen. Bedrijven migreren bijvoorbeeld on-premise omgevingen naar een private cloud om aan te sluiten op de lokale wet- en regelgeving. In deze omgevingen wordt meestal gewerkt met legacy-applicaties, die bedrijfs- of branchespecifiek ontwikkeld zijn en niet passen in het serviceaanbod van grote SaaS-providers. Cloudomgevingen als Amazon en Microsoft Azure en Azure Stack vinden hun basis in respectievelijk SaaS-software zijn toegankelijk voor meerdere gebruikers (multitenant), multilocatie gebouwd, werken met microservices, zijn schaalbaar over meerdere geografische en cloudlocaties en gebruiken de nieuwste technologieën.

Hoe speelt Uniserver op deze ontwikkelingen in?

Iedere organisatie bewandelt een cloudjourney, echter wij zien dat ieder bedrijf zich op een andere plek of fase in deze journey bevindt. Vooral als je kijkt naar de mate van innovatie. Wij geloven daarom niet in een ‘one size fits all’ benadering. Bij elke uitdaging hoort een passende oplossing. Kijk bijvoorbeeld naar verschillende type applicaties en de volwassenheidsfase van een organisatie. Werkt de klant veel met legacy-applicaties? Aan welke wet- en regelgeving moet de klant voldoen? Wat zijn bedrijfskritische processen? Wat zijn de bedrijfsuitdagingen? Ben je een startup of besta je al 25 jaar? Hoe kritisch is de IT in je bedrijfsvoering? Wij helpen bedrijven samen met onze partners de antwoorden op deze vragen in kaart te brengen en vervolgens te transformeren naar de beste passende oplossing. Op de manier die bij hen past én in het tempo dat bij hen past: van on-premise naar private, naar multicloud en naar SaaS based werkplekken. Samen met onze partners – die met hun branchespecifieke ervaring klanten ondersteunen als trusted advisor –  helpen we bedrijven mee te groeien in de ontwikkelingsfase in de cloud. Met voordelen van de grote publieke clouds zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS), maar ook het benodigde maatwerk. Met onze multicloudstrategie kunnen we onze cloud veilig koppelen aan die van AWS en Azure, zodat opdrachtgevers de keuze hebben uit de best passende functionaliteit. De focus ligt daarbij op security, flexibiliteit, kosten en innovatie.

Anderzijds begeleiden we ze in de migratie daarnaartoe. In de praktijk bieden we een alles-in-één-oplossing: één leverancier, één mantelovereenkomst en SLA, één geïntegreerde multicloudomgeving op maat, één factuur en één professionele helpdesk met kennis van alle cloudoplossingen.

Hoe behoudt een partner/klant overzicht in de (multi)cloud?

Wij vinden het van wezenlijk belang dat onze partners en klanten zelf overzicht en controle houden op de verschillende cloudomgevingen. We leven in een wereld waar zelfredzaamheid een standaard is geworden. Van partners krijgen we terug dat ons self-service portal MijnUniserver een overzichtelijke en transparante omgeving biedt. Hierin kunnen partners zien hoeveel capaciteit wordt verbruikt en wat de kosten daarvan zijn. En kunnen ze real-time aanpassingen doorvoeren in de eigen cloudomgeving: met een paar klikken kunnen ze zelf op- en afschalen. Ook het inzicht en beheer van de oplossingen maken we zo simpel mogelijk. Partners verliezen geen tijd met het zoeken en inrichten van deze systemen. Waarom zelf opnieuw het wiel uitvinden?

Wat zijn de voordelen daarvan voor onze partners en eindklanten?

Behalve het gemak en de zekerheid van één professionele cloudpartner zijn onze klanten verzekerd van een up-to-date en toekomstbestendige cloudbased infrastructuur die flexibel en schaalbaar is ingericht. Anders gezegd: onze klanten lopen geen risico op een vendor lock-in en kunnen ieder moment onder dezelfde mantelovereenkomst de samenstelling van hun cloudbased infrastructuur veranderen, aansluitend op de ontwikkeling die ze als bedrijf doormaken. Zo kunnen ze snel en flexibel profiteren van technologische innovaties en daarmee hun concurrentiepositie verstevigen. We adviseren onze partners en hun klanten om samen kritisch te kijken naar de toekomststrategie van de klant en het huidige applicatielandschap en van daaruit een IT- en cloudstrategie te ontwikkelen die het beste past. Uiteindelijk is onze missie het zo simpel mogelijk maken voor de klant, de cloudwereld is al complex genoeg.

Uniserver werkt onder andere samen met: