Nieuws

Tegenwoordig is het mogelijk jouw ‘eigen cloud’ bij Uniserver geheel naar eigen wens in te richten. Het bedrijf heeft naast haar Public Cloud ook de dienst Private Cloud in het leven geroepen, waardoor een organisatie bijvoorbeeld zelf kan bepalen hoeveel RAM, CPU en storage voor een applicatie beschikbaar zijn.

Ieder zijn ‘eigen cloud’ bij Uniserver

“Als antwoord op behoefte uit de markt heeft Uniserver Private Cloud gerealiseerd”, zo vertelt Yannick de Lange, product manager bij Uniserver. Hij vertelt dat een voordeel van het speciaal toegewezen stukje infrastructuur bij deze cloud-dienstverlener onder meer is dat klanten hun licenties voor software probleemloos kunnen overzetten van on premise naar de machines van Uniserver.

“Daarbij komt dat de klanten zelf veel meer vrijheid hebben om hun servers te configureren, geheel naar eigen wens. Wie de ‘public cloud’ afneemt, kan slechts kiezen uit een beperkter aantal smaken. Met de ‘private cloud’ is het mogelijk die host geheel naar eigen wens in te richten. Er is meer maatwerk mogelijk.”

Betere performance
De Private Cloud is als dienst aanvullend op de Public Cloud. Een extra is bijvoorbeeld dat de klant beschikt over een host (dat kunnen meerdere virtual servers zijn en gegarandeerd beschikbaar op een deel van de infrastructuur van Uniserver) die minder overboekt is. Overboeking komt voor bij de fysieke cores in de host ten opzichte van de virtuele CPU’s die in de virtuele servers worden gebruikt. “Met de Private Cloud neemt de partner één of meerdere hosts af en kan hij zelf bepalen hoeveel virtuele servers hij op een host zet. In de Public Cloud zijn de hosts van Uniserver en schalen wij volgens capaciteit het aantal virtuele servers per host”, licht De Lange toe.
“Met de Private Cloud kunnen onze klanten zelf de overboeking inregelen. Er zijn softwareleveranciers die bepaalde eisen stellen aan de capaciteit-overboeking. Bijvoorbeeld Citrix en SAP stellen dat hun oplossingen het beste draaien bij een overboeking van 1 op 2. Dat is met onze nieuwe dienst zeer goed te regelen.”

Veel belangstelling
Volgens De Lange is er veel belangstelling voor de nieuwe service. Als eerste merkt hij op dat klanten vooral de mix van de twee vormen cloud dienst op prijs stellen. “Specifiek voor de Private Cloud gelden de voordelen om eigen licenties te mogen gebruiken en om zelf de overboeking op CPU te kunnen regelen.”
Hij zegt dat Uniserver zijn diepgaande kennis van de Public Cloud heeft gebruikt om deze nieuwe dienst te ontwikkelen. “Het is ons gelukt alle up-time en garanties die we hebben in de Public Cloud ook beschikbaar te kunnen stellen in de Private Cloud”, stelt hij tevreden vast.
Over het kostenverschil tussen beide diensten kan hij niet iets algemeens zeggen. “Dat is echt per situatie verschillend. Onze partners kunnen dat per keer eenvoudig berekenen.”

Uniserver werkt onder andere samen met: