Nieuws

To Cloud or Not to Cloud:
De Midden en Klein Cloud voor het Noorden.

Dinsdag 31 mei vond de presentatie aan het Midden- en Kleinbedrijf van de noordelijke Provinciën plaats. Spreker was Ronald Bezuur, algemeen directeur Uniserver, de cloud-pionier van Nederland. Het miniseminar was georganiseerd door Rovecom, partner van Uniserver, leverancier van innovatieve ICT-oplossingen waarmee de slagkracht van het MKB Noord vergroot kan worden.

Onderwerp was de voordelen van cloud computing. De tijd dat IT alleen maar het mechaniseren en daarmee het efficiënter maken van de processen is, is voorbij. IT wordt van informatietechnologie nu vooral intelligence technologie; met daaraan de vraag gekoppeld hoe je ermee voorop kunt lopen en hoe je de markt kunt leren doorzien. Deze informatie dan te gebruiken om te kunnen door te vertalen en vervolgens daarop je visie – en dus je koers en je actieplannen – te baseren.

Cloud is ooit begonnen in Amerika door bedrijven als Google en Amazon die gigantische datastromen moesten managen, bleek je dataopslag alleen maar beter te functioneren als je je datacenter van je woonkamer naar buitenshuis verplaatst naar een (gedeelde of niet) dataschuur op je erf. Logisch achteraf, maar toentertijd als eerste opgepikt door Uniserver en naar Nederland gehaald. De ruimte die je wint en de extra rekenkracht die je flexibel en schaalbaar krijgt, zet je in voor goeie nieuwe plannen en acties. Je bent veel meer bezig met waar het nou echt om draait; je core business.

Natuurlijk blijft je kennis en know how van IT ongelooflijk belangrijk; je moet je plannen immers weten te faciliteren. Maar je hebt ineens armslag om te leren over toepassingen, programma’s en doet er op die manier je voordeel mee. Neem bijvoorbeeld de Formule I. Per GrandPrix wordt 270 terrabytes aan informatie vertaald en door gefluisterd aan de coureur die per seconde z’n beslissingen kan bijsturen en zo extra gas kan geven op die momenten dat het loont de benzine aan te spreken. Precies hetzelfde voor het MKB; liggen deze mogelijkheden in het verschiet voor wie tactisch en strategisch opereert.

De grote ommekeer is dus dat ICT nu en straks minder een kostenpost wordt (met besparingen van minimaal 20% tot zelfs 50-70%), en veel meer een strategische kostenplaats: als investering in je winstgevendheid, zeker als je beschouwt welke voordelen het oplevert qua compliancy, productiviteit, efficiency, toegankelijkheid en beschikbaarheid. De Cloud is vanaf elke device bereikbaar, vandaar de grote opmars van de mobile workplaces.

Een behoorlijke tijd was het zo dat er nog wat obstakels werden gevormd door veiligheidsissues. Als je je data elders opslaat, kunnen anderen, zoals hackers, daar dan niet bij? Gezien de wilde activiteiten van steeds bijdehanter data-inbrekers een hele belangrijke vraag. Maar ook hier biedt de cloud meer voordelen dan de on-premise voorzieningen. De gebundelde investeringskracht heeft geleid tot meer en betere security oplossingen.

IT-technologie ontwikkelde zich natuurlijk al in sneltreinvaart, maar de komende jaren zal dit nog veel sneller gaan. Van 2000 tot 2014 groeide het aantal devices dat gekoppeld zijn met het internet van een half miljard naar ruim 14 miljard devices. In 2020 verwacht men op ruim 50 miljard devices uit te komen. En dan krijgen we het hele Internet of Things er nog bij.

Geen bedrijf dat dergelijke datastromen nog in z’n eentje kan managen. Dit betekent dat je als bedrijf goed moet nadenken over hoe deze ontwikkeling invloed heeft op jouw bedrijf en hoe je dit kunt gebruiken om je klanten beter te helpen. Zoek een partner met wie je je onzekerheden bespreekt, je kennis gelijkschakelt en die de voordelen voor jouw bedrijf duidelijk kan identificeren en vertalen naar directe, praktische oplossingen. To Cloud, that’s the answer!

Business en Cloud Computing in het MKB

Vul onderstaand formulier in & download de infographic

[contact-form-7 id=”9128″ title=”Contactformulier_Rovecom”]

Uniserver werkt onder andere samen met: