Nieuws

Uniserver rolt state-of-the-art netwerk uit

De beste cloudinfra provider blijf je niet door stil te staan. Om onze koppositie te behouden werken we aan het meest innovatieve netwerk samen met Cisco en Quanza. In Europa zijn we namelijk een van de eerste partijen – in Nederland de eerste – die deze nieuwe geautomatiseerde manier om omgevingen uit te rollen, inzetten. Wat termen als Virtual Topology System (VTS) en Infrastructure as Code (IaC) betekenen en wat u hier als partner of eindklant aan hebt, leest u hieronder.

Onderhoud zonder impact

Uniserver aarzelde niet om deze diepte-investering in haar netwerk te doen. ‘Onze positie van koploper in cloudinfra kun je alleen handhaven door continu vooruit te kijken, te innoveren én te investeren in de beste spullen en nieuwste technologie,’ vertelt Chango Eersel, Director Operations Uniserver. Dit nieuwe netwerk levert nog meer stabiliteit en minimaliseert de impact van hardwareverstoringen. Wat echt super is, is dat je onderhoud kunt uitvoeren zonder impact! Daarnaast past het in de DevOps en Infrastructure as Code (IaC) ontwikkelingen. Programmeerbare infrastructuur biedt vergaande mogelijkheden in automatisering, uitrol en orchestration.

Infrastructure as Code

Bij IaC zijn er geen handmatige acties nodig en gaat het leveren van infra en applicaties veel sneller. Doorlooptijden van aanvragen gaan omlaag en de kans op menselijke fouten is vrijwel nihil. De IT-afdeling kan hierdoor sneller IT-diensten aan de business leveren waardoor time-to-market omlaag gaat en er ruimte blijft voor andere werkzaamheden. En last but not least, deze vernieuwing zorgt voor een verdere aanscherping van veiligheid en betrouwbaarheid van ons netwerk.

‘We zijn er trots op dat door deze investering onze partners kunnen mee profiteren van deze state-of-the-art technologie. Hiermee zijn de beste infraoplossingen ook bereikbaar voor hun eindklanten, onafhankelijk van hun industrie en bedrijfsgrootte. Kortom, met deze technologie is iedere ondernemer voorbereid op de toekomst.’ Om de beste oplossingen te garanderen voor onze partners en eindklanten werken we met topleveranciers. ‘Cisco is echt een A-merk en Quanza is een toppartij om mee samen te werken en deze technologie in te zetten,’ vervolgt Chango.

Wat ging er vooraf aan dit nieuwe design?

Remco Niesten, Pre-sales Consultant: ‘Als je iets nieuws wilt en gaat voor next generation netwerktechnologie, inventariseer je eerst de vereisten. Voorop staan de eisen en wensen van onze IT-partners en hun eindklanten. Deze vereisten bundelden we met onze ervaring in het bouwen van infrastructuur en Uniservers toekomstvisie. Op basis hiervan zijn verschillende ontwerpen met apparatuur van verschillende leveranciers gemaakt. Om de juiste keuze te maken hebben we ter begeleiding een externe, specialistische partij betrokken.’

Future proof

De keuze is gevallen op een Cisco ontwerp waarop de IaaS-dienstverlening en aanverwante diensten direct aangesloten kunnen worden én die Uniserver in staat stelt om de groei van de dienstverlening op de lange termijn te kunnen faciliteren. (*)

In de loop van 2016 is een detaildesign uitgewerkt en is een PoC-opstelling gebouwd in het datacentrum welke getest is op functionaliteit en performance. Ten tijde van dit schrijven wordt het design met nieuwe apparatuur opgebouwd naast het bestaande netwerk. De komende twee maanden worden beheertools ingericht en migraties voorbereid. Daarna wordt gestart met het aansluiten van productieomgevingen op de nieuw opgebouwde infrastructuur.

Stabiliteit en veerkracht

Een intrinsiek onderdeel van het nieuwe design omvat diverse maatregelen om verkeer te segmenteren en stabiliteit en veerkracht te borgen. Het dagelijks beheer en het orchestreren van de infrastructuur wordt geregeld via software van Cisco. Hiermee kunnen ook niet-technische medewerkers met een werkinstructie klantomgevingen in de infrastructuur uitrollen. Dit hebben we uiteraard getest. Het risico van menselijke fouten tijdens het wijzigen van complexe configuraties wordt hiermee bijzonder beperkt. Dit komt de stabiliteit van de infrastructuur ten goede. Daarnaast kunnen netwerkdiensten sneller geleverd worden aan IT-partners. Dit kan zelfs geautomatiseerd worden.

Veilig en efficiënt

De fysieke netwerkverbindingen in het core netwerk kennen een andere topologie. De verbindingen worden allemaal gebruikt, dus active/active, en zij kennen hogere bandbreedtes. Hierdoor worden piekbelastingen gemakkelijker gefaciliteerd. Hieronder valt ook de start van een DDoS-aanval. Ook het risico op overlast van uw ‘buren’ op het IaaS-platform is hierdoor aanzienlijk lager.

Tot slot omvat het design technieken om zuiniger om te kunnen gaan met IPv4 adresruimte. De wereldwijd beschikbare IP adresruimte is gealloceerd en wordt nog maar in kleine hoeveelheden uitgegeven. Met ‘carrier grade NAT’ kan veel efficiënter omgegaan worden met de uitgifte van IP-adressen.

Op dit moment wordt het nieuwe netwerk gebouwd naast het bestaande netwerk. Onze servicemanagers informeren u graag in meer detail over het nieuwe netwerk en wat de implementatie daarvan voor u betekent!

(*) Voor netwerkspecialisten die graag willen weten wat voor design het precies is: het betreft een VXLAN MP-BGP EVPN beheerd en geautomatiseerd met VTS. De spine en leaf switches zijn Cisco Nexus 9000 series switches. De leaf en spine switches zijn onderling verbonden met 40 Gbit links.

Uniserver werkt onder andere samen met: