Public cloud, private cloud, hybrid cloud en multi cloud, wat zijn de belangrijkste verschillen?
De keuze voor de cloud is vaak makkelijk gemaakt. Het biedt namelijk veel mogelijkheden, maar daarbinnen heb je ook nog de keuze voor de verschillende cloudmodellen: public cloud, private cloud, hybrid cloud en multi cloud. Elk met eigen voor- en nadelen. Daarom kijken we in deze blog naar de verschillende modellen, wat ze je kunnen bieden en wat de belangrijkste verschillen zijn. Welke past het best bij jouw organisatie? Je leest het in deze blog.
Public cloud
De public cloud is de meest bekende vorm van een clouddienst. Hierbij maak je samen met andere klanten van je cloudserviceprovider gebruik van een gedeelde online infrastructuur. Dit heeft de volgende voor- en nadelen:
Voordelen
- Schaalbaarheid: Je kunt snel opschalen of afschalen in resources.
- Kosten: Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, hierdoor vallen de kosten meestal lager uit.
- Onderhoud: Je cloudserviceprovider is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur. Hierdoor kan jij je focussen op je kernactiviteiten.
Nadelen
- Beveiligingsrisico’s: Cloudserviceproviders hebben vaak geavanceerde beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd, toch heeft men soms nog zorgen over de beveiliging en privacy van de public cloud omdat je gegevens worden opgeslagen op gedeelde servers.
- Privacy risico’s: Wanneer je voor een provider uit de Verenigde Staten kiest, is data niet altijd beschermd tegen pottenkijkers. Bij vermoeden van criminele activiteiten mag de Amerikaanse overheid namelijk gegevens inzien van servers op Amerikaans grondgebied.
Private cloud
In tegenstelling tot de public cloud, deel je de private cloud niet met andere klanten. Deze cloudvorm is speciaal ingericht voor jouw organisatie. Zo werk je veilig in de cloud.
Voordelen
- Verbeterde beveiliging: Een private cloud biedt een hoger niveau van beveiliging omdat de infrastructuur uitsluitend wordt gebruikt door één organisatie.
- Controle: Je hebt meer controle dan bij een public cloud. Je kan de infrastructuur optimaliseren op basis van eigen vereisten.
- Betere naleving van regelgeving: De infrastructuur wordt beheerd door jezelf, dit kan een uitkomst zijn voor organisaties die te maken hebben met regelgeving en compliance-vereisten. Ben je op zoek naar de beste optie om te voldoen aan lokale wet- en regelgeving? Zoek dan naar een soevereine private cloud. Een soevereine cloud is een cloudmodel dat specifiek ontworpen is om te voldoen aan wet- en regelgeving van een bepaald land of gebied. Het gaat hierbij niet alleen om hoe data wordt opgeslagen, maar ook hoe het verwerkt en beheerd wordt onder de jurisdictie van die regio – een essentieel aspect voor elke organisatie die gevoelige gegevens verwerkt.
Nadelen
- Hogere kosten: De investering voor het inrichten van een private cloud liggen hoger.
- Complex beheer: De private cloud is minder flexibel dan een public- of hybride cloud.
Hybride cloud
Een hybride cloud combineert een of meerdere public- en private cloudoplossingen, eventueel nog aangevuld met een stuk on-premise. Je hebt zo dus de mogelijkheid om (de beste) elementen van meerdere cloudtypen en on-premise samen te brengen in één oplossing.
Voordelen
- Kosteneffectief: Een goed ingerichte hybride cloudomgeving stelt je in staat om de cloud op een kosteneffectieve manier te gebruiken. Je betaalt namelijk alleen voor het publieke gedeelte van de infrastructuur op de momenten dat het nodig is.
- Flexibiliteit: Een hybride cloud biedt de mogelijkheid om workloads te verplaatsen tussen private- en public clouds, waardoor je flexibel kunt reageren op veranderende behoeften en piekbelastingen.
Nadelen
- Complexiteit: Het beheren van een hybride cloudomgeving kan complex zijn vanwege de verschillende infrastructuren en de noodzaak van integratie en coördinatie tussen private en public clouds.
- Verhoogd risico: Een hybride cloudomgeving omvat diverse subomgevingen. Zonder een alomvattend overzicht neemt het risico op veiligheidsproblemen en incidenten toe.
Multi-cloud
Een andere benadering die de laatste jaren ook in populariteit heeft gewonnen, is de multi-cloud. Een multi-cloud kan een combinatie van public cloudoplossingen zijn, maar kan ook bestaan uit verschillende private cloudoplossingen of een mix van public- en private cloud.
Voordelen
- Risico’s minimaliseren: Door meerdere cloudproviders te gebruiken, minimaliseer je het risico van uitval of storingen. Als een provider een storing heeft, kunnen je activiteiten naadloos worden overgezet naar een andere provider, waardoor de algehele beschikbaarheid van de diensten wordt verbeterd.
- Vendor lock-in verminderen: Omdat je gebruikmaakt van diensten en oplossingen van meerdere cloudproviders, krijg je niet te maken met een (te) grote afhankelijkheid van een leverancier (vendor lock-in).
- Optimalisaties van kosten en prestaties: Multi-cloud stelt je in staat om workloads dynamisch te distribueren over verschillende providers op basis van prestatievereisten en kostenoverwegingen. Hierdoor kun je de beste prijs-prestatieverhouding voor elke specifieke workload realiseren.
Nadelen
- Complexiteit van beheer: Het beheren van meerdere cloudomgevingen vereist geavanceerde vaardigheden en tools. Het integreren van verschillende platforms, het handhaven van beveiligingsprotocollen en het beheren van datamigraties tussen clouds kunnen aanzienlijke complexiteit met zich meebrengen, wat kan resulteren in hogere operationele kosten en risico’s.
Public, private, hybride of multi: wat is de beste keuze?
Elk cloudmodel biedt zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. De keuze voor het meest geschikte model is sterk afhankelijk van je organisatie en de aard van je bedrijfsactiviteiten. Voor bedrijven die schaalbaarheid waarderen, weinig behoefte hebben aan complexiteit en slechts incidenteel gevoelige informatie opslaan en verwerken, kan een publieke- of multi-cloud doorgaans voldoende zijn.
Als je organisatie echter regelmatig met gevoelige informatie werkt en streeft naar maximale controle, flexibiliteit én beveiliging, is een hybride- of private cloud vaak meer geschikt.
Hoe helpt Uniserver?
Uniserver geeft jouw organisatie de mogelijkheid om te groeien met de juiste cloudoplossingen. Bij Uniserver weet je bovendien zeker dat jouw data veilig wordt opgeslagen in uitstekende en streng beveiligde datacenters op Nederlandse bodem. Je profiteert ook van een uitstekende connectiviteit met andere datacenters en je eigen bedrijfslocatie. Ons team van cloudspecialisten is altijd beschikbaar voor telefonische ondersteuning en advies en helpt je graag bij het nemen van de juiste stappen richting een succesvolle private cloudstrategie.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van de cloud en de diensten en oplossingen van Uniserver? Neem dan gerust contact met ons op via 072 – 572 56 46 of info@uniserver.nl.