ITSN - referentiecase

Lees de referentiecase met onze partner ITSN. Door de juiste inzet van technologie, diensten en de kennis van de medewerkers, zorgt ITSN voor een optimale en betrouwbare ICT-omgeving voor haar klanten.

15 juni 2017 door Twan Sinnige

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) maakt bedrijven flexibeler en slagvaardiger

Voor alle bedrijven – maar voor IT-bedrijven in het bijzonder – is het van groot belang om een duidelijke visie voor de toekomst te hebben, want de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Dat hieruit prachtige nieuwe partnerships kunnen ontstaan, bewijzen ITSN en Uniserver. Twee bedrijven die een gezamenlijke visie omzetten in een nieuwe dienst.
Voor bedrijven is het essentieel om een goede toekomstvisie en een hoge mate van adoptiekracht te hebben. Voor nu, voor volgend jaar, voor over vijf jaar en daarna: ook voor dienstverlenende bedrijven in de IT-sector is het zaak om goed de trends te blijven volgen, hierop een heldere visie te ontwikkelen én deze indien nodig op tijd aan te passen aan de veranderende markt. Doet een bedrijf dit niet, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Nieuwe kansen
Een bekend voorbeeld van een bedrijf waar het mis is gegaan is Kodak – nota bene de uitvinder van de eerste digitale camera – dat zich niet op tijd wist aan te passen aan de snelgroeiende populariteit van digitale fotografie en het voldongen feit dat consumenten steeds minder foto’s lieten afdrukken.
Wat de digitale fotografie was voor Kodak, kan de cloud in meer of mindere mate zijn voor IT-serviceproviders. Wie nog denkt dat ‘de cloud’ alleen maar een marketingterm is, moet zich nog maar even achter de oren krabben. Het is geen oude techniek in een nieuw jasje en het waait zeker niet snel over. SaaS, PaaS, IaaS: de cloud is hot en het biedt nieuwe kansen, maar het is zaak om niet te lang te wachten.

Early adopter
Een van de bedrijven die de opkomst van de cloud en de interesse vanuit de markt al vroeg opmerkte, is IT Services Nederland (ITSN). Deze IT-serviceprovider uit Venlo bedient al ruim tien jaar klanten in verschillende markten en ziet zich als een early adopter als het om de cloud gaat. Directeur Hans Hendrikx vertelt: “Uit de gegevens van onze eigen sales cycles zagen we de verandering in de markt aankomen. Vijf jaar geleden praatte bijna niemand over de cloud, misschien twee op de tien klanten van ons. Nu is dit al ruim acht op de tien.”
Hendrikx en zijn team merkten ook dat er een verschuiving plaats had gevonden in het soort diensten waar zijn klanten naar vroegen. “Een paar jaar geleden wilde iedereen nog de hardware in eigen bezit hebben”, herinnert Hendrikx zich. “Dus het spreekt voor zich dat het grootste deel van ons werk bestond uit het ontwerpen en bouwen van de IT-infrastructuur voor onze klanten on-premises. Deze trend is nu helemaal omgeslagen en wij hebben toen vrij snel besloten om ook onze dienstverlening aan te gaan passen. Onze klanten willen niet meer investeren in hardware, maar deze investering liever omzetten in een dienst die ook agile genoeg is voor business development. Conclusie? We moesten die dienst naar de cloud brengen.”

IaaS
Het team van ITSN kwam vervolgens tot dezelfde vragen als de eigen klanten. “We wisten dat we deze diensten in de cloud wilden gaan aanbieden, maar hoe doen we dat? Bouwen we onze eigen infrastructuur, of gaan we op zoek naar een partner?”, vertelt Hendrikx. “Maar daar waren we toch snel uit. In onze visie was het slimmer om er een laag boven te gaan zitten, om onze diensten aan te bieden op de beste infrastructuur die in de cloud te vinden was. Dus we gingen op zoek naar een partner die gespecialiseerd is in Infrastructure-as-a-Service. En dat werd Uniserver.”

‘Wij zijn klaar voor de toekomst’

Hans Hendrickx, ITSN

SAP
De keuze voor Uniserver kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want de bedrijven hadden al eens gesproken over de nieuwe ontwikkelingen in de markt. “We hadden het over de soorten IT-oplossingen waar veel bedrijven sterk van afhankelijk zijn, zoals SAP. Zo brainstormden we verder en kwamen we op een simpel maar doeltreffend idee,” zegt Hugo van Diepen, directeur van Uniserver. “Wat als we onze klanten zouden vragen aan welke van deze IT-oplossingen ze het meest behoefte hadden, om deze vervolgens zelf beter te bouwen?” Hendrikx was het daarmee eens. “In plaats van dat elk IT-bedrijf probeert om zijn eigen SAP-omgeving te bouwen en te beheren is het natuurlijk veel slimmer om dit systeem te finetunen en dat dan as-a-Service aan te bieden aan de klanten.”
Met dit gesprek was de eerste stap gezet naar wat later een partnership tussen de twee organisaties zou worden. En wat uiteindelijk uitmondde in een SAP hybride clouddienst voor eindgebruikers. “Een van onze eerste klanten was een groot retailbedrijf met vestigingen in Nederland, België en Duitsland dat een periode van zeer snelle groei doormaakte”, zegt Hendrikx. “Ze waren bezorgd over de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid van hun SAP-systeem. Dat is nu allemaal in een klap opgelost. De uptime en betrouwbaarheid van cloudgebaseerde diensten is natuurlijk ongeëvenaard en schaalbaarheidsproblemen zijn in de cloud ook echt verleden tijd.”

Het beste van twee werelden
“Dankzij onze IaaS-oplossing was de klant in staat om zijn SAP-stack eenvoudig te verhuizen naar de cloud. Dat was een heel soepele overgang”, weet Hendrikx nog. “Binnen twee maanden was de migratie voltooid. De klant heeft nu het beste van twee werelden, dankzij de combinatie van eigen geïnstalleerde hardware en een SAP-implementatie bij Uniserver. Zij kunnen hun omgeving beheren vanuit hun eigen datacenter. Maar als men wil schalen, dan hoeft er niet diep in de buidel getast te worden om nieuwe hardware te kopen. Zo heeft men de slagvaardigheid om een snelle groei zonder problemen aan te kunnen, wanneer dat maar nodig is. Dat daarbij de klanten ook nog zo’n tien a twintig procent minder kwijt als je kijkt naar TCO (Total Cost of Ownership) is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

Klaar voor de toekomst 
De SAP-oplossing in de cloud is de eerste nieuwe dienst die ITSN en Uniserver samen hebben ontwikkeld en de bedrijven hopen in de toekomst het partnership verder uit te breiden. “We hebben laten zien dat het werkt met SAP en we zijn van plan om dit ook te doen met andere fundamentele apps”, aldus Hendrikx. “Doordat wij onze apps bouwen op IaaS, zijn onze klanten een stuk flexibeler en slagvaardiger, maar dat geldt zeker ook voor ons als IT-dienstverlener. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

Twan Sinnige

Channel Marketeer

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact met ons op.

Direct een afspraak maken

072 - 572 56 46