skip to Main Content

Public cloud of private cloud: met je hoofd in de wolken, maar met beide benen op de grond

Public cloud of private cloud: met je hoofd in de wolken, maar met beide benen op de grond

Public Cloud of Private Cloud

In de dynamische wereld van IT domineren discussies over cloudoplossingen de conversaties. Van startups tot grote corporaties, de vraag naar de juiste cloudstrategie is alomtegenwoordig. Met een scala aan opties, van het onderhouden van een eigen cloud tot het inschakelen van Infrastructure as a Service (IaaS) leveranciers, en de keuze tussen publieke cloudgiganten zoals Amazon en Microsoft, lijkt de cloudmarkt op een dichte mist waarin het lastig navigeren is.

Voor veel organisaties is IT niet de core business, maar eerder een essentieel middel om de primaire missie – het creëren van waarde voor klanten – te ondersteunen. In dit licht wordt het kiezen van de juiste cloudstrategie niet alleen een technische, maar ook een strategische beslissing. Deze keuze moet je organisatie in staat stellen zich te concentreren op wat echt telt: innovatie en klanttevredenheid.

Financiële overwegingen

 

Een cloudleverancier kan financieel aantrekkelijk zijn, aangezien het investeringen in hardware en software, die normaal elke 3 tot 5 jaar nodig zijn, elimineert. Ook wordt overcapaciteit vermeden, omdat je enkel betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Dit flexibele kostenmodel, gecombineerd met een reductie in arbeidskosten voor het onderhouden van IT-infrastructuur, maakt de businesscase voor cloudoplossingen snel duidelijk. De keuze tussen een IaaS-leverancier (private cloud) en een public cloudprovider blijft echter een belangrijke overweging.

Operationele overwegingen

 

Het onderscheid tussen public en private cloud kan het best worden begrepen door naar controle en verantwoordelijkheid te kijken. Met een private cloud behoud je maximale controle over je IT-infrastructuur, wat cruciaal kan zijn voor zaken als datalocatie en specifieke applicatieversies. Public clouds daarentegen, bieden minder controle maar verhogen de flexibiliteit en schaalbaarheid, wat voor veel organisaties aantrekkelijk is.

Wat is Public Cloud?

 

Public clouds worden beheerd door externe leveranciers en bieden hun resources, zoals servers en opslag, over het internet aan. Klanten kunnen profiteren van een pay-as-you-go model, waardoor ze op- of afschalen al naar gelang de behoefte. Voordelen zijn onder meer:

• Kostenefficiëntie: Betaal enkel voor wat je gebruikt, zonder zorgen over onderhoud of upgrades.
• Schaalbaarheid: Snel aanpasbaar aan veranderende behoeften.
• Innovatie: Toegang tot de nieuwste technologieën zonder voorafgaande investering.

Wat is Private Cloud?

 

Een private cloud biedt vergelijkbare voordelen als de public cloud, maar wordt uitsluitend gebruikt door één organisatie. Het kan intern (on-premises) of extern (via een datacenter) worden gehost, waarbij de infrastructuur niet wordt gedeeld met andere gebruikers. De voordelen zijn onder andere:

• Gecontroleerde toegang: Strengere beveiliging en privacy, aangezien resources exclusief zijn toegewijd aan één organisatie.
• Aangepaste configuratie: De mogelijkheid om de omgeving te personaliseren op basis van specifieke behoeften.
• Compliance: Gemakkelijker te voldoen aan wet- en regelgeving en industrienormen.

De Hybride Cloud: het beste van twee werelden

 

Voor sommige organisaties biedt noch een volledig private, noch een volledig public cloudoplossing de perfecte uitkomst. Hier komt de hybride cloud om de hoek kijken, een blend die de voordelen van beide werelden combineert. Bij Uniserver specialiseren we ons in dit gebied, door het integreren van onze Uniserver private cloud met public cloudomgevingen zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Deze aanpak zorgt voor de juiste balans, afgestemd op de unieke behoeften van jouw organisatie.

Conclusie

 

De keuze tussen public, private, of een hybride cloudoplossing hangt af van een veelvoud aan factoren, waaronder financiële en operationele overwegingen. Bij Uniserver begrijpen we deze complexiteit en bieden we op maat gemaakte oplossingen die de beste resultaten opleveren voor jouw organisatie.

Onze expertise in het navigeren door de mist van cloudoplossingen stelt ons in staat om een strategie te ontwikkelen die niet alleen inspeelt op de huidige behoeften van je organisatie, maar ook flexibel genoeg is om toekomstige groei en veranderingen te accommoderen. Door de optimale mix van cloudomgevingen te kiezen, garanderen we dat je organisatie kan focussen op haar kernactiviteiten terwijl wij zorgen voor een efficiënte, veilige en kosteneffectieve IT-infrastructuur.

Klaar voor de cloud? Neem vandaag nog contact met ons op. We adviseren je graag!

Neem contact met ons op

Wij brengen de kracht
van de cloud naar de
Nederlandse markt!

Wat we doen
Back To Top
Uniserver